Pessoabett

2011-04-17 @ 22:44:43



Jag har ju ganska många åsikter om allt,så tänkte dela med mig mina åsikter om pessoabett.
Själv tycker jag att pessoabett är varken fint eller skonsamt för hästens mun. men vilket bett är skonstamt för hästens mun igentligen?
dom flesta vet väll att det kan ge klämsår, skadatänderna och trycka på nerver. satt och läste lite om det på olika forum så tänkte sammanfatta det jag läst.



Pessoabettet har ingen hävstångs effekt som dom flesta tror utan den ger ett tryck i nacken så att hästen vill sänka huvudet för att slippa trycket.( hästen har många nerver i nacken).pessoabettet trycks även upp i gomen så att hästen kommer att vilja undkomma det också. Alltså ger pessoabettet dubblabudskap åt hästen.

Och på pessoabetten finns det heller inget som stoppar ryttan att dra förmycket. man hade ju bara kunnat att sätta dit en kedja men den hade bara hamnat fel och klämt på hästen.
Och eftersom att det inte finns någon kedja drar bettet upp i mungiporna utan någon begränsning vilket kan ge hästen sår. bettet är inte bra för tänderna heller eftersom att det rörsig för mycker och kan vid kraftia/hastiga dra tillochmed slå sönder tänder! :O

och ett tillskäl till att skippa pessoabettet är att hästen inte för någon eftergift eftersom att bettet är över rörligt. för att man ska kunna ge hästen eftergift hade man varit tvungen att släppa ut helt på tyglarna.

Varför man inte ska använda pessoa

- trycker känsliga nerver
- ger skador
- ger hästen dubbla budskap.

men då fick jag en fundering om man bara skulle ha tygeln i den stora ringen så skulle det inte ge någon skada på hästen?, men då läste jag något smart på ett forum som fick mig att tänka om.


''Om jag sätter tygeln i den stora ringen då,borde det inte verka som ett vanligt bett då?
  Nej, det gör det inte. däremot om du skulle sätta båda sidostyckena och tygeln i den stora ringen får du samma   effekt. fast det blir enbart rörigt och då kan du lika gärna använda ett vanligt bett.'' 

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback